Φάρος Δουκάτο ή Φάρος στο ακρωτήριο Λευκατάς στην Λευκάδα

Οι Παραδοσιακοί Φάροι της Λευκάδας

Ο φάρος στην άκρη της Λευκάδας, θα μπορούσε να είναι άνετα ο πρωταγωνιστής στον Φάρο στην Άκρη του Κόσμου το πασίγνωστο βιβλίο του Ιούλιου Βερν. Χτισμένος το 1890 ο φάρος στο ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβο Δουκάτο ή Πήδημα της Κυράς, ήρθε με την παρουσία του να συμπληρώσει τους έντονους μύθους ενός εκπληκτικού τοπίου.

Φάρος ακτωτηρίου Λευκάτα  στην νότια Λευκάδα

Ο φάρος έχει σπιτάκι φαροφυλάκων και το ύψος του στρογγυλού τσιμεντένιου του πύργου είναι 14 μέτρα. Το εστιακό του ύψος είναι 70 μέτρα. Δυστυχώς ενώ ο δρόμος μέχρι το νοτιότερο άκρο της Λευκάδας έχει γίνει άσφαλτός και έχει διευκολύνει την πρόσβαση, τα σημάδια γήρανσης του τσιμεντένιου πύργου είναι όλο και περισσότερο ορατά σε κάθε μας επίσκεψη.

Ο Φάρος στο ακρωτήριο Λευκατάς ή ο Φάρος Δουκάτο όπως είναι πιο γνωστός χτίστηκε επάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού του Απόλλωνα. Σε ένα φυσικό περιβάλλον τόσο υποβλητικό που είχε σαν αποτέλεσμα μέσα στην διάρκεια των αιώνων να δημιουργηθούν μύθοι και θρύλοι, το τοπίο και οι μύθοι με την σειρά τους να εμπνεύσουν συγγραφείς και καλλιτέχνες σε έναν αιώνιο ύμνο για την φύση και τις δημιουργίες της.

Το τοπίο σου δημιουργεί δέος πολύ πριν προσεγγίσεις τον Φάρο. Την στιγμή που σε μια στροφή του δρόμου αρχίζει αχνοφαίνεται ο φάρος, τα βράχια και οι γκρεμοί του ακρωτηρίου σε κάνουν να υποκλιθείς στο μεγαλείο της φύσης. Ο Φάρος απέχει από την πόλη της Λευκάδας πάνω από 50 χιλιόμετρα, όμως πέρα από το ότι μπορείτε να συνδυάσετε την διαδρομή με επίσκεψη στο Πόρτο Κατσίκι ή στους Εκρεμνούς, αυτά τα χιλιόμετρα θα τα ευχαριστηθείτε με το παραπάνω στο τέλος της διαδρομής.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη photogallery: Λευκάδα Φάρος Δουκάτο Φωτογραφίες

Ο ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ)