Λευκάδα Ιστορία

Στιγμές από την ιστορία της Λευκάδας

Πολύχρονη η ιστορία της Λευκάδας, όπως και όλης της Ελλάδας και των υπόλοιπων Ιονίων νήσων. Όμως η κοντινή απόσταση από την απένταντι στεριά της Αιτωλοακαρνανίας έκανε την ιστορία της Λευκάδας πολλές φορές να έχει μεγαλύτερη ποικιλία από ότι στα υπόλοιπα Επτάνησα.

Η ιστορία της Λευκάδας ξεκινάει τον 7ο αιώνα π.Χ, όταν οι Κορίνθιοι δημιουργούν αποικία στο νησί. Η Λευκάδα σαφώς και έχει μεγάλη ιστορία πριν από αυτή την περίοδο καθώς έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από την παλαιολιθική εποχή, την εποχή του Χαλκού, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε και μυκηναϊκός τάφος που προσφέρει νέες προκλήσεις για την αρχαιολογική έρευνα στο νησί. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ (Wilhelm Dörpfeld) ήταν ο πρώτος που έκανε ανασκαφές στην Λευκάδα και διατύπωσε την θεωρία ότι το νησί είναι η ομηρική Ιθάκη.

Λευκάδα Ιστορία

Οι Κορίνθιοι άποικοι χώρισαν το νησί σε 1000 κλήρους και αυτοί ουσιαστικά έκαναν νησί την Λευκάδα, ανοίγοντας μια διώρυγα για να διευκολύνουν την ναυσιπλοΐα, αφού μέχρι τότε ήταν η Λευκάδα ήταν ενωμένη με την απέναντι στεριά. Οι άποικοι μετονόμασαν και την πρωτεύουσα τους σε Λευκάδα (Λευκάς), όπως ονομάζονταν το νοτιότερο ακρωτήριο του νησιού. Μέχρι τότε η Λευκάδα ονομάζονταν Νήρικος. Μέχρι την μακεδονική κυριαρχία οι Λευκαδίτες άποικοι ακολούθησαν πιστά τις επιλογές της Μητρόπολης Κορίνθου και συμπορεύτηκαν μαζί της σε όλες τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Ο σκοπός μας είναι να σας παρουσιάσουμε σε ξεχωριστά άρθρα την κάθε μια από τις περιόδους της ιστορίας της Λευκάδας, μέχρι της τελική φάση της ένωσης της με το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Στην τελική φάση της της ιστορίας της Λευκάδας, στην πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα που έγινε στις 21 Μαΐου του 1864, η Λευκάδα ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό και ακουλούθησε την κοινή μοίρα όλων των Ελλήνων, για να μπει από νωρίς την δεκαετία του 60' στον αστερισμό της τουριστικής ανάπτυξης χάρη και στον Αριστοτέλη Ωνάση που αγόρασε τον γειτονικό Σκορπιό και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην γραφική Λευκάδα και στο Νυδρί.

Λευκάδα Μυθολογική προσέγγιση - Λευκάδα Ιστορία

Το σίγουρο είναι ότι το όνομα της Λευκάδας είναι συνδεδεμένο με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Το άσπρο χρώμα των βράχων του ακρωτηρίου έπαιξε ρόλο για την ονομασία του αλλά η μυθολογική παράδοση για να είναι σίγουρη για την ονοματοδοσία μας παραδίδει μια ακόμη εκδοχή...περισσότερα

Λευκάδα Βενετοκρατία - Λευκάδα Ιστορία

Η Βενετοκρατία στην Λευκάδα και γενικά στα Επτάνησα είναι μια μεγάλη ιστορική περίοδος που άφησε έντονα τα σημάδια της στα νησιά. Η Βενετία που ήταν μια αριστοκρατικού τύπου δημοκρατία για τους Βενετούς, ήταν μια στυγνή ολιγαρχία...περισσότερα

ΛΕΥΚΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑ