Λευκάδα Βενετοκρατία

Στιγμές από την ιστορία της Λευκάδας

Η Βενετοκρατία στην Λευκάδα και γενικά στα Επτάνησα είναι μια μεγάλη ιστορική περίοδος που άφησε έντονα τα σημάδια της στα νησιά. Η Βενετία που ήταν μια αριστοκρατικού τύπου δημοκρατία για τους Βενετούς, ήταν μια στυγνή ολιγαρχία σε όλες τις περιοχές που καταλάμβανε και τις εκμεταλλεύονταν ποικιλότροπα, ενώ η πολιτική της - αν δούμε τα τοπικά χαρακτηριστικά που πήρε στο κάθε ένα από τα νησιά του Ιονίου - ήταν ευέλικτη τόσο όσο, ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας.

Λευκάδα Βενετοκρατία

Το 1864 οι Βενετοί κατέλαβαν την Λευκάδα και με την συνθήκη του Κάρλοβιτς το 1699, η κατοχή απέκτησε επίσημο χαρακτήρα. Αμέσως η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας στην σημερινή της θέση με πολεοδομικό σχέδιο που σκοπό είχε η πόλη να κρατιέται δροσερή αξιοποιώντας τους τοπικούς ανέμους και να αποτελέσει ένα διοικητήριο για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λευκάδας.

Η Λευκάδα διοικήθηκε σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη του Μοροζίνη που ονομάστηκε « Τα προνόμια της Κοινότητας της Αγίας Μαύρας». Η λέξη προνόμια είναι βέβαια γελοία, ειδικά για τους δουλοπάροικους που προέβλεπε για τους μεγαλοκτηματίες το καταστατικό. Υπήρχε μια κυρίαρχη τάξη οι Ευγενείς που τους παραχωρήθηκε τεράστια κτηματική περιουσία και είχε όλα τα πολιτικά δικαιώματα. Οι nobili (Άρχοντες) ή cittadini (οι έχοντες πολιτικά δικαιώματα), ήταν αρχικά στην Λευκάδα μόλις 70 οικογένειες. Αυτή η αυστηρή διοίκηση ενώ δημιούργησε μια υποτυπώδη γραφειοκρατική κοινωνική οργάνωση και έκανε κάποια δημόσια έργα, ίδρυσε δικαστήρια και διοικητικές υπηρεσίες, επέβαλε με το χειρότερο τρόπο την κυριαρχία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που είχαν συνδέσει στενά την ύπαρξη και τα προνόμια τους απέναντι στον Λαό, με τα συμφέροντα της Βενετίας. Ακριβώς όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η αυταρχική αυτή διοίκηση της Βενετίας δημιούργησε αντιδράσεις όπως ήταν φυσικό, αλλά δεν επέτρεψε την ύπαρξη οργανωμένου επαναστατικού κινήματος όπως έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σίγουρα η περίοδος αυτή της Λευκάδας δεν προσεγγίζεται εύκολα με άρθρα σαν αυτό εδώ. Καθώς αποτελεί πεδίο της ιστορικής επιστημονικής έρευνας. Κάτι τέτοιο είναι έξω από τους σκοπούς και τις δυνατότητες του lefkadaislandinfo.gr. Η ουσία είναι ότι η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Λευκάδα ήταν μια άσχημη περίοδος για τον Λαό, ήταν μια κατοχή και δυστυχώς κράτησε αρκετά χρόνια. Από το 1684 μέχρι το 1797 που ο Ναπολέοντας διέλυσε την Δημοκρατία της Βενετίας. Τότε για πρώτη φορά φυσάει ένα μικρό αεράκι Ελευθερίας στην Λευκάδα που όμως πολύ γρήγορα σταμάτησε, όπως θα δούμε και στα άρθρα για τα επόμενα χρόνια της ιστορίας της Λευκάδας μέχρι την Ένωση με την Ελλάδα.

ΛΕΥΚΑΔΑ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑ