Λευκάδα Γεωγραφία

Στοιχεία για το περιβάλλον της Λευκάδας και την γεωγραφική της θέση

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος Ελληνικό νησί του Ιονίου Πελάγους. Έχει έκταση 302 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, από την οποία την χωρίζει ένας μικρός πορθμός. Μια μικρή πλωτή κινητή γέφυρα ενώνει την Λευκάδα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτή η ευκολία πρόσβασης που έχει η Λευκάδα, την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και όχι μόνο, που μπορεί να τα προσεγγίσει κανείς μόνο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Λευκάδα Γεωγραφία

Η Λευκάδα είναι κυρίως ορεινό νησί και καταπράσινο μιας και σκεπάζεται με πυκνή αυτοφυή βλάστηση στο μεγαλυτερο τμήμα της. Πάνω από τα 2/3 της Λευκάδας αποτελούνται από μεγάλα ή μικρότερα βουνά. Τα ψηλότερα είναι τα Σταυρωτά με ψηλότερη κορυφή στα 1182 μέτρα, η Ελάτη με ύψος 1126 μέτρα, ο Αη Λιάς στα 1014 μέτρα και το Μέγα Όρος στα 1012 μέτρα. Στα δυτικά, τα βουνά της Λευκάδας καταλήγουν σε απότομες άγριες ακτές, που διαθέτουν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας.

Η Λευκάδα διαθέτει αρκετές πηγές που συντελούν στην πλούσια βλάστηση του νησιού. Τα πανύψηλα βουνά σχηματίζουν βαθιά φαράγγια, εύφορες κοιλάδες, χείμαρρους, ακόμη και καταρράκτες. Στην Λευκάδα υπάρχουν και μερικές πεδινές περιοχές όπου γίνονται οι περισσότερες καλλιέργειες του νησιού καθώς και μικρά οροπέδια. Τα περισσότερα δέντρα που θα συναντήσετε στην Λευκάδα είναι διάφορα είδη Πεύκων και Κωνοφόρων, Κυπαρίσσια, Βελανιδιές και Ελιές. Στα βουνά της Λευκάδας υπάρχουν πολλά αρωματικά φυτά αλλά και σπάνια αγριολούλουδα. Λόγω της ποικιλίας αυτής παράγεται στην Λευκάδα εξαιρετικό μέλι.

Εντυπωσιακός είναι και ο διαμελισμός της Λευκάδας στο ανατολικό τμήμα. Εκεί θα δείτε δύο λιμνοθάλασσες, πολλούς όρμους και πολλά νησιά που ανήκουν διοικητικά στην Λευκάδα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εξαιρετικού της περιβάλλοντος. Το Μεγανήσι (το μεγαλύτερο από τα νησιά όπως λέει και το όνομα του), Κάλαμος, Καστός, ο διάσημος Σκορπιός, Σκορπίδι, Μαδουρή, Σπάρτη και πολλά μικρότερα νησιά, αποτελούν μαζί με τις ακτές της Λευκάδας, ένα πανέμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα που χάρη και στην πλούσια βλάστηση νιώθεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, αλλά σε κάποιον εξωτικό προορισμό.

ΛΕΥΚΑΔΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ